Aeroporturi care se joaca cu moartea in fiecare secunda

Aeroportul International Toncontin, Honduras. In Tegucigalpa, capitala Honduras, putem zbura spre unul dintre cele mai periculoase si mai cunoscute aeroporturi din lume. Acolo s-au intamplat numeroase accidente, inclusiv un dezastru in aer din 2008, in urma caruia au murit cinci pasageri. Aeroportul a fost deschis in 1934, atunci cand avioanele nu erau asa de puternice si nici nu aveau nevoie de piste lungi pentru a ateriza. Pista de aterizare de aici depaseste putin 7.000 metri lungime, fiind plasata intr-o vale inconjurata de munti. Exista o singura cale de aterizare si una singura de decolare, ceea ce creste riscul accidentelor. Avioane de tip 757 aterizeaza totusi aici in mod curent.

Aeroportul Tenzing-Hillary, Nepal. La inceput Aeroportul Lukla, actualul aeroport a fost redenumit Tenzing-Hillary dupa numele celor doi alpinisti care au ajuns pe varful Muntelui Everest. Aeroportul e frecventat in special de miile de alpinisti care vor sa cucereasca Muntele Everest sau de exploratori. Pericolele de pe acest aeroport includ vanturile puternice si nori foarte multi si josi. Un capat al pistei de aterizare are inainte o zona inalta, iar la celalat capat un hau de 2.000 de metri adancime… Cel mai recent accident petrecut pe acest aeroport a avut loc in 2010, pe 12 octombrie.

Aeroportul Madeira, Portugalia. Cele doua piste de aterizare ale aeroportului Madeira aveau doar 5.250 metri lungime cand s-a deschis aeroportul, in 1964. Dupa o prabusire oribila in 1977, in care un Boeing 727 s-a zdrobit de un pod si a ajuns drept pe plaja, una dintre piste a fost prelungita pana la 655 de metri. In 2000, pista s-a extins si mai mult pana peste plaja, sustinuta de coloane. Cu sau fara metri in plus, abordarea pistei de aterizare de catre piloti oricat de experimentati este cea mai mare provocare a lor. Ca sa aterizeze perfect, ei trebuie mai intai sa pozitioneze avionul direct pe directia varfului montan, apoi sa incline avionul spre dreapta ca sa nu intre in munte, asta pentru a ajunge in parametri optimi pentru cursul care precede aterizarea.

Aeroportul Gibraltar, Gibraltar. Este cel mai periculos si cel mai ocupat aeroport din lume. Oricat de incredibil al parea, coridorul aeroportului trece fix prin soseaua principala a orasului. Masinile se opresc de fiecare data cand un avion decoleaza sau aterizeaza. Surprinzator nu s-a inregistrat niciodata un accident aviatic de proportii.