Despre cancerul de piele. Ce spun medicii dermatologi

Medicii dermatologi sunt acele persoane care au grija ca pielea noastra sa fie mereu sanatoasa. Ei trateaza cancerul de piele, dau diagnostice in fiecare zi, sunt foarte vigilenti si iti ofera constant ajutorul lor. Dermatologia este o profesie, poate chiar una bine platita. Dar nu este lipsita de neplaceri, mai ales datorita faptului ca persoanele bolnave au uneori un aspect fizic respingator datorita bolilor necrutatoare care ii afecteaza. Pacientii cu lupus, cu boli buloase, cu carcinoame sunt foarte afectati, atat fizic, cat si psihic, datorita complexelor pe care le provoaca aceste boli.

Este cu atat mai dificil pentru un medic dermatolog sa dea un diagnostic, mai ales cand acesta este unul fatal, cum este in cazul melanomului metastazic. In orice caz, prezentarea pacientului la cabinetul medicului este esentiala, deoarece in majoritatea cazurilor, diagnosticarea in stadiile incipiente a dus la vindecare in proportie de 90 %.

Unii pacienti decid ca nu au nevoie de consultatie si se trateaza singuri. E un lucru gresit, dupa cum spun medicii dermatologi. Ei isi cumpara creme fara o tinta anume, de cele mai multe ori un dermocosmetic sau un dermatocorticoid. Dar daca cu primul produs nu pot gresi prea mult, cu al doilea ar putea sa isi accentueze sau sa isi camufleze o afectiune. Pentru un tratament corect, pacientul trebuie consultat de medic, care trebuie sa aleaga dintre produsele farmaceutice disponibile.

Un consult de specialitate, spre exemplu la Doamna Profesor Doctor Olga Simionescu, la clinica Top-Derm Uni din Bucuresti, te va lamuri exact ce afectiune ai, cum o poti trata, din ce cauza a aparut, cum trebuie sa procedezi mai departe. In fond, serviciile profesionale costa, si ceea ce economisesti acum pe consultatie vei plati dublu atunci cnad va fi prea tarziu pentru un tratament simplu si va fi nevoie de aplicarea celor invazive, care lasa urme adanci asupra vietii bolnavului.

Evolutia cancerului de piele se poate intinde pe o perioada de mai multi ani, dar totusi uneori leziunile sunt asimptomatice. O persoana trebuie sa se alerteze atunci cand o alunita isi modifica aspectul, forma, dimensiunea sau culoarea. O ulceratie care nu se vindeca, o leziune care creste pe piele, trebuie vazuta de specialistul dermatolog pentru a indeparta orice forma de risc. Multe dintre aceste leziuni seamana unele cu altele pentru un neavizat si este nevoie de ochiul antrenat al medicului specialist.

Si atunci, ce e de facut pentru a preveni aparitia cancerului de piele si a imbatranirii premature? Incidenta mare a precancerozelor si a cancerelor de piele pe suprafete de tegument care a stat mult la soare duce la o concluzie logica: limitarea expunerii ne apara de aceste neplaceri. Se poate face plaja, evitand orele de la mijlocul amiezii. Fotoprotectia cu crema scade riscul de arsura cutanata, dar totusi nu ne fereste de riscul cancerului cutanat. Deci este nevoie, pe langa toate, de un control periodic, de rutina, la medicul dermatolog.