Stimulatoare cardiace biologice vs. stimulatoare cardiace „clasice”. Cine castiga?

Stimulatoarele cardiace sunt niste bucati de metal introduse in inima pentru a-i asigura buna functionare. Acum oamenii de stiinta au venit cu ceva cu totul nou: un stimulator cardiac biologic montat in inima unui porc care reprogrameaza celulele proprii inimii printr-un virus modificat care poarta cu sine un anumit set de gene. Stimulatorul cardiac biologic este creat prin terapia genelor, o tehnica de ultima generatie care poate salva milioane de vieti. Daca va avea succes, proiect va inlocui stimulatoarele cardiace in caz de inimi cu probleme sau infectii locale.

Ca sa intelegem cum merge stimulatorul cardiac biologic trebuie mai intai sa stim cum functioneaza inima. Inima noastra este pornita de un set de stimulatoare cardiace constantand in celule programate genetic sa faca lucrul asta. Daca nu mai exista legatura in toate celulele care asigura mersul normal al inimii, micutul organ va pompa mai putin sange in corp. Cercetatorii au luat sapte porci cu inima blocata si le-au injectat virusul purtator al genei TBX-18. Gena nu a facut decat sa redea „puterea de a bate” inimii cu ajutorul celulelor normale care au facut ca inima sa bata ritmic. Cand porcii au fost pusi sa faca exercitii, inima a inceput sa bata mai tare. Cand nu depuneau efort, ritmul batailor inimii scadea. Efectul a durt doar doua saptamani iar acum oamenii de stiinta se chinuie sa vada cum pot prelungi „minunea”. Inainte, s-au facut experimente cu genele TBX-18 pe porci de guineea, insa acum experimentele pe porci sunt mai aproape de adevar, pentru ca structura interna a porcului seamana cu a omului.

Valvele de la inima porcului sunt deja transplantate la oameni si s-a vorbit de transplantul inimii de porc la om, dupa transplantul cu un succes rasunator de la un porc la un babuin. Stimulatorul cardiac biologic nu e lipsit de riscuri uneori prea mari pentru un om. Insa la ce sa ne trebuiasca virus cand deja avem in noi si chiar in genomul uman unul: 8% din ADN-ul uman este de origine virala… Asa ca virusurile nu sunt numai niste nesuferiti mici care ne vor raul; uneori ne pot ajuta mai mult decat am putea spera vreodata din partea lor.