Panourile fotovoltaice

Care este primul lucru ce iti vine in minte cand auzi de panouri fotovoltaice? Sa zicem ca te-ai gandi, intr-o prima faza, la energiile regenerabile. Bun. Esti pe aproape, pentru ca panourile fotovoltaice au o misiune foarte importanta, ele realizeaza conversia directa a luminii in energie electrica. Facand o paralela si ducandu-ma putin in trecut cand, primul modul fotovoltaic a fost vazut ca fiind prea scump pentru a fi folosit pe scara larga, lucrurile stau minunat acum, intrucat oricine se poate bucura de aceasta tehnologie. Cand ma gandesc la faptul ca, tehnologia fotovoltaica a fost ultilizata prima data in industria spatiala si ca, de acolo lucrurile au evoluat si fiabilitatea ei s-a imbunatatit pana in punctul in care, astazi putem comanda si online panourile fotovoltaice, mi se pare incredibil.

Cresterea pretului energiei electrice, din ultima perioada de timp, a dus la o crestere accelerata a cererii pentru aceasta sursa neconventionala de electricitate. Aceste surse “verzi “ de energie electrica, prezinta numeroase avantaje. Au niste costuri de intretinere extrem de mici, aproape inexistente .Spre deosebire de generatoarele electrice, nu au nevoie, dupa instalarea intitala, de reparatii, pentru ca nu au parti mobile. Un alt avantaj este dat de durata mare de viata, care se dovedeste a fi mult mai mare pana si decat insasi garantia de 25 de ani, pe care o ofera producatorii. Panourile fotovoltaice nu contin materiale toxice, deci nu reprezinta un pericol pentru mediul inconjurator, ba chiar dimpotriva.

De ce sa nu te folosesti de energia solara din moment ce este o resursa nelimitata? Iar daca o faci si pentru a contribui la salvarea planetei, cu atat mai mult, este o situatie de “win-win” Un avantaj demn de luat in seama este ca, aceste panouri se dovedesc a fi si ieftine, pe termen lung. Poate ar trebui, sa luam si noi, exemplul Germaniei, care este un lider mondial in dezvoltarea tehnologiei fotovoltaice si sa ne contruim fiecare, treptat, propriile sisteme de energie.

Mirosul albului

Stim deja ca albul nu e culoare. Ceea ce numim alb e de fapt o combinatie a lungimilor de unda ale luminii din spectrul vizibil, care anuleaza orice alta culoare. Vedem alb si auzim zgomot alb, dar ce se intampla cand creeezi un miros alb? Un studiu a incercat sa creeeze un miros alb compus din 30 de mirosuri diferite, in diverse proportii. Mirosurile pot fi detectate separat sau in grupuri. Dar cand ai mai multe mirosuri in combinatiile perfecte, mirosul final e neutru si nu seamana cu niciunul dintre mirosurile care-l compun. Mirosul nou de alb a fost numit Laurax si a fost testat pe participantii la studiu. Ei l-au descris nici placut, nici neplacut. Nu a contat ce mirosuri s-au mixat, ideea era sa fie cel putin 30, rezultatul era mirosul alb. Chiar daca se obtineau mai multe mirosuri din n combinatii de alte miresme, mirosul final miroasea la fel, a alb. Asta arata ca albul se poate aplica si la miros si ca detectam mirosurile diferit. Noi mirosim si spunem ca miroase a fum sau a altceva prin analiza mirosurilor care compun mirosul final si convertirea lor intr-un tot numit miros, pe care il si putem numi, pe care-l cunoastem. Nasul nostru miroase intregul si mai putin partile.

Ce este strungul si cum se utilizeaza

Masinile-unelte de tip strunguri sunt echipamente care au capacitatea de a roti piesa de prelucrat in jurul axelor pe care le are pentru a realiza diferite operatii, precum: taiere, slefuire, gaurire, deformare, fatetare, strunjire si altele cu scule care pot sa taie acestea fiind aplicate pe piesa de prelucrat si creeaza un obiect simetric fata de axa de rotatie. Diferitele modele de strunguri sunt utilizate pentru prelucrarea lemnului, prelucrarea metalului, spreiere termica sau prelucrarea sticlei. Strungul este o unealta utilizata inca din vremurile antice fiind folosit atat de egipteni, insa fiind folosit si in Grecia Antica.

In Revolutia Industriala strungul a avut un rol important in cadrul dezvoltarii industriilor. Romanii antici au adus imbunatariri strungului egiptean adaugandu-i un arc. In Evul Mediu i s-a adaugat strungului o pedala care sa actioneze (mai bine zis sa roteasca) piesa de prelucrat astfel incat ambii operatori sa poata utiliza sculele taietoare. Un strung deosebit de important in evolutia acestor echipamente a fost reprezentat de masina de gaurit orizontala instalata de englezi in anul 1772 la Woolwich. Acest strung lemn avea un motor cu puterea de 1 CP si oferea posibilitatea de realizare de tunuri cu o acuratete mai mare si desigur si o putere superioara.

O caracteristica cheie a acestui strung era faptul ca piesa de prelucrat se rotea in sensul opus al sculei taietoare, acest model putea fi denumit, din punct de vedere tehnic, primul strung adevarat, conform definitiei acestui echipament in termeni moderni. In timpul Revolutiei Industriale au fost dezvoltate numeroase modele de strunguri, acestea fiind puse in miscare fie cu ajutorul fortei apei fie cu ajutorul motoarelor pe aburi a caror sisteme de transmisie aveau la baza rotile dintate. Industria a avansat si mai mult, drept urmare avem in ziua de azi un adevarat strung lemn performant pe care il putem folosi cu mare usurinta.

Construirea unui nou camin pentru cei dragi – de calitate

In special in cazul in care familia ta include mai multi membri, probabil iei in considerare optiunea de a te muta in propria locuinta. Desi ai putea cumpara un apartament mai mare sau chiar o casa, construirea unui spatiu realizat in functie de propriile preferinte si gusturi iti poate aduce mult mai multe beneficii pe termen lung. Fie ca esti decis in privinta tipului de arhitectura dorit sau inca ai avea nevoie de sfatul unor profesionisti in domeniu, trebuie sa acorzi multa atentie colaborarii tale cu o firma constructii case de exceptie.

In primul rand, o astfel de companie trebuie sa acopere o mare varietate de servicii diferite care iti sunt necesare. Avantajul in alegerea unei singure firme care are experienta si cunostintele necesare executarii mai multor actiuni este ca poti face economii atat financiar, cat si in ceea ce priveste timpul. O firma constructii case de calitate poate oferi nu numai construirea rapida a locuintei tale utilizand materiale rezistente, dar si montarea instalatiilor termice, electrice si sanitare. Mai mult, daca iti acorzi timpul necesar pentru gasirea unei companii cu multa experienta in domeniu, vei avea ocazia de a beneficia chiar si de amenajari interioare realizate dupa dorintele tale. In final, este de o mare importanta sa acorzi atentie raportului calitate-pret. Pentru a obtine cele mai multe beneficii ca si client, este indicat sa alegi o firma constructii case care, desi ofera servicii profesionale si seriozitate pe termen lung, are cereri rezonabile in ceea ce priveste costurile.

Este momentul sa te bucuri de noua ta casa construita pe placul tau si al celor dragi rapid, folosind produse de calitate. Alaturi de o echipa de profesionisti in domeniu, poti obtine rezultatele la care ai visat in timp util prin serviciile si produsele de calitate utilizate in construirea noului tau camin.

Snobism

Daca m-ar fi intrebat cineva vreodata cum ma descriu in cateva cuvinte, singurul cuvant care nu mi-ar fi venit niciodata in minte ar fi fost snoaba. Si totusi… Am avut surpriza intr-o buna zi sa intru din nou in contact cu o mai veche cunostinta (o persoana care imi este si hair stilist si de care ma apropiasem intr-o vreme ceva mai mult) si sa fiu catalogata drept snoaba. Nu din alt motiv decat acela ca fusesem vazuta intr-o poza pe Facebook plimbandu-mi copilul cu un carucior Stokke.

Las pe mai tarziu consideratiile pe marginea acestui faimos carucior, renumit in toata lumea, si vreau sa ma refer la persoana care m-a catalogat asa. Este o tipa foarte actuala, foarte moderna, lucreaza ca hair- stilist intr-unul dintre cele mai de fite saloane din Bucuresti si nu pentru a-si plati chiria sau a-si pemite sa se imbrace ceva mai bine, ci pentru ca asta e standardul ei, si de viata si referitor la oamenii cu care are lucruri in comun. A avut salonul ei de hair styling, a mers foarte bine intr-o perioada pana si-a dat seama ca nu mai vrea responsabilitati, ci doar sa lucreze. Nu merge la alti medici decat la clinici private, nu mananca la fast-food, a trait cativa ani in State, in fine… nu este deloc un om de la care m-as fi asteptat sa gandeasca asa. Si totusi m-a pus pe ganduri. Dupa dex un snob e cineva care accepta si admira fara discernamant si cu orice pret tot ce este la moda.

Departe de mine sa fac asta, insa recunosc ca sunt anumite tendinte in moda care imi plac si pe care le adopt, dar nu fara a le trece prin filtrul propriu Caruciorul Stokke nu intra in categoria asta. Caruciorul Stokke intra in categoria lucrurilor pe care, in primul rand mi le-am dorit foarte mult odata (la primul copil) si nu mi le-am putut permite, si in al doilea rand este un carucior pe care l-am crezut foarte util, in ciuda pretului foarte mare. Nu as fi dat niciodata 5000 Ron pe un carut doar pentru a-mi satisface o fita, pentru ca mi se pare o aberatie maxima.

Criterii utile in alegerea unui frigider

Daca inainte de 1990, putini erau cei care aveau in casa un aparat frigorific care sa functioneze ireprosabil, dupa revolutie, orice roman si-a putut lua electrocasnice de foarte buna calitate si ieftine pentru a-si tine in siguranta alimentele pe o perioada mai lunga de timp. Frigiderul este util atunci cand avem de depozitat alimente inghetate sau produse care nu isi mentin prospetimea pentru mult timp, fiind unul dintre cele mai cautate articole atat in offline, cat si in online. Cand va hotarati sa cumparati un frigider de la rombiz.ro, magazinul online cu cele mai bune preturi, ar fi bine sa va stabiliti cateva criterii clare pentru a alege un produs eficient si cu o durata de functionare cat mai mare.

Pentru inceput, conteaza mult tipul frigiderului pe care vi-l doriti. Aici trebuie sa luati in calcul daca el va fi simplu, cu o usa, daca va avea un singur compartiment, fara congelator sau va avea doua compartimente cu doua compresoare separate, dar aici discutam deja de combina frigorifica. Se mai poate alege un frigider side by side, cu doua compartimente, in dreapta si in stanga, unul tip frantuzesc, cu doua compartimente, jos congelator, sus frigider, doua usi, deschidere pe mijloc. Cum in bucatarie nu prea e spatiu pentru frigiderele prea mari, puteti sa va orientati catre cele incorporabile sau cele cu usi reversibile. Capacitatea conteaza si ea foarte mult, in special daca aveti multa mancare de depozitat - un model mai simplu are cam 300 L volum, fiind necesare si cat mai multe rafturi si compartimente pentru diverse produse. Tehnologia de racire este insa cel mai important criteriu in achizitionarea unui astfel de produs. In general, avem no-frost, racire prin aer rece cu o circulatie intensiva in interior, fara umezeala si gheata, anti-bacteria, cu ioni de argint care au acoperit toti peretii din interior, cu sisteme de dezghetare automante, cu dispensor pentru apa sau gheata, fara deschiderea usii.

Cat priveste numarul de motoare, de preferat sunt frigiderele cu doua motoare care lucreaza independent si cu un compresor si electrovalva speciale pentru o functionare impecabila a intregului aparat.

Love

Astazi este despre dragoste.

Vreti o nunta mai deosebita? Comandati marturii nunta handmade

Inedita, deosebita, iesita din comun, eleganta. Cam asa isi doresc viitoarele mirese sa fie nunta lor, un eveniment unic in viata oricarui cuplu. De la decor pana la meniuri si muzica, locatia aleasa si marturii nunta, toate trebuie sa se incadreze in aceste tipare.

Daca la capitolul meniuri si restaurant nunta lucrurile se rezolva relativ repede, cu marturiile e mai greu. De obicei, firmele care le produc si le vand va pot oferi modele gata facute, care poate au mai fost comandate si de alte cupluri, asa ca aceasta alternativa nu e una prea buna. Pentru a fi diferite, marturiile de nunta e mai bine sa fie facute handmade, de un om care chiar se pricepe la asa ceva. De ce handmade?

In primul rand pentru ca se poate negocia pretul cu cel care le face, se pot confectiona din aproape orice materiale, se pot personaliza, cei care le comanda pot sa lucreze chiar si ei la ele, se pot livra in diverse tipuri de „recipiente”, nu neaparat un borcan sau o banala cutie. Modelele de marturii nunta handmade sunt mai simplu de obtinut, desi lucrul la acestea este de durata. Calitatea este cu mult mai buna decat in cazul celor de serie, pot sa puna in practica aproape orice idee a clientilor, timpul de livrare poate fi sensibil mai mic.

Pe de alta parte, marturii nunta handmade sunt facute si din materiale pe care nu le gasiti la orice firma care produce astfel de produse, de pilda piele sau materiale sintetice, plastic, combinatiile de culori si designul unicat va garanteaza iesirea din anonimat, iar aspectul estetic poate fi uneori mult mai ingrijit si mai deosebit decat in cazul marturiilor de duzina. Posibilitatea prelucrarii 3D si existenta imprimantelor 3D constituie un avantaj pentru cei care cauta ceva cu adevarat simpatic si special.

Decizii corecte?

Stau de multe ori si ma intreb: oare cum poti sa iti dai seama ca decizia pe care tocmai ai luat-o este cea corecta? Apoi, imi raspund cu resemnare ca nu prea ai cum sa iti dai seama, cel putin pe moment. In cel mai bun caz, dupa un timp vei cantarii alegerile si vei stii care au fost bune si care au fost rele. Poate ca asta face parte din misterul si frumusetea vietii. Daca ai stii dinainte ce trebuie sa faci ca sa fie bine, atunci nu ai mai avea parte de surprize si toata viata ar fi doar un sir lung de monotonii. Pe de alta parte, cred ca adanc in sufletul nostru stim ce trebuie sa facem ca sa mergem spre decizia corecta. Am descoperit ca unele decizii ne afecteaza pe termen lung, altele au efect pe termen scurt.

Ar fi interesant sa stim ca exista o reteta magica pe care daca o respectam cu strictete, atunci rezultatul va fi cel scontat. Dar nu exista. Si daca ar exista, s-ar pierde din frumusetea de a trai. Fiecare minut, fiecare ora, fiecare zi este o intrecere cu noi insine si cu altii spre linia de sosire. Intrecerea consta in culegerea de date si informatii pentru a putea lua cele mai bune decizii. Deciziile ne aduc pas cu pas spre linia de sosire. Cu cat ajungem mai repede, cu atat mai bine. Eu vad toata aventura asta ca pe un “treasure hunt”. Trebuie sa parcurgi un traseu de unde sa culegi indicii pentru a ajunge la “comoara”. Unele indicii sunt ascunse mai bine, altele sunt la vedere. Regulile jocului spun ca cele care sunt mai greu de gasit au o valoare mai mare. Zi de zi adunam indicii care ar trebui sa ne duca la punctul final, care este “comoara”. Cateodata ne si ratacim, luam indicii gresite si ajungem mai greu la final. Dar partea frumoasa este ca avem ocazia sa o luam de la inceput. Ca sa nu fie confuzie, clarific faptul ca indiciile care ne duc spre punctul final sunt gandurile noastre, ideile, informatiile si datele pe care le culegem de la viata.

“Comoara” este decizia la care ajungem. Imi permit sa mai fac o analogie, intre vietile omenesti si un puzzle. Fiecare decizie este o piesa pe care o punem la rezultatul final, adica puzzle-ul. Uneori luam piese gresite sau le asezam gresit, dar important este sa fim perseverenti si sa ne dorim sa il terminam. Avem o viata pentru asa ceva. In functie de pozitia sociala in care ne nastem sau de familia pe care o avem alaturi, putem sa avem un puzzle de mii de piese sau unul de cateva sute. Oricum, ideal ar fi ca la finalul vietii sa putem spune ca am avut un puzzle complet. Asadar, cum stii daca deciziile pe care le-ai luat sunt corecte? Uneori simti pe loc, alteori dureaza o viata intreaga sa stii daca ai facut ce trebuia. Cred ca stii cel mai bine daca per total deciziile tale te-au dus intr-o directie corecta atunci cand ajungi in locuri care iti plac si fac lucruri doar de dragul de a le face. Finalul deciziilor corecte este o viata lipsita de greutati si in care in fiecare zi poti sa zambesti din suflet.